HNB pustila na tržište na 180,5 milijuna eura - stabilizacija kune

Bez autora
Sep 19 2011

Hrvatska narodna banka danas je napravila deviznu intervenciju pustivši na tržište na 180,5 milijuna eura po prosječno ostvarenom tečaju pri prodaji od 7,499102. Na taj je način povučeno 1,35 milijardi kuna što bi trebalo stabilizirati odnos kune prema euru. U posljednjih nekoliko tjedana europska je valuta neprestano jačala prema kuni zbog čega se u javnosti pojavio strah da će se dogoditi novi scenarij spašavanja korisnika kredita u eurima, sličan onom s dužnicima u švicarskim francima. Srednja vrijednost eura prema tečajnoj listi HNB-a , koja vrijedi od sutra, bit će 7,504448 kuna što je prvi skok eura iznad sedam i pol kuna od početka ožujka 2005. godine. Upravo je to prisililo HNB na drugu ovogodišnju intervenciju. Pored toga, radi sterilizacije viška likvidnosti u bankovnom sustavu i smanjivanja deprecijacijskog pritiska na tečaj kune u odnosu na euro, za sutra je sazvana izvanredna sjednica Savjeta HNB-a na kojoj će se odlučivati o promjeni stope obvezne pričuve banaka.

HNB pustila na tržište na 180,5 milijuna eura - stabilizacija kuneHrvatska narodna banka danas je napravila deviznu intervenciju pustivši na tržište na 180,5 milijuna eura po prosječno ostvarenom tečaju pri prodaji od 7,499102, priopćila je HNB.

Na taj je način povučeno 1,35 milijardi kuna što bi trebalo stabilizirati odnos kune prema euru.

U posljednjih nekoliko tjedana europska je valuta neprestano jačala prema kuni zbog čega se u javnosti pojavio strah da će se dogoditi novi scenarij spašavanja korisnika kredita u eurima, sličan onom s dužnicima u švicarskim francima.

Srednja vrijednost eura prema tečajnoj listi HNB-a , koja vrijedi od sutra, bit će 7,504448 kuna što je prvi skok eura iznad sedam i pol kuna od početka ožujka 2005. godine. Upravo je to prisililo HNB na drugu ovogodišnju intervenciju.

Pored toga, radi sterilizacije viška likvidnosti u bankovnom sustavu i smanjivanja deprecijacijskog pritiska na tečaj kune u odnosu na euro, za sutra je sazvana izvanredna sjednica Savjeta HNB-a na kojoj će se odlučivati o promjeni stope obvezne pričuve banaka, navodi se u priopćenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik